Mexico er i vores del af verden ikke ligefrem kendt for sin haute cuisine, som fx Frankrig eller Italien. Men indenfor Fast Food og Take Away har mexicansk mad erobret sig en fast plads i førerfeltet, igennem de sidste 20 år.
Oprindelsen af det mexicanske køkken er meget kompleks. Spaniolerne medbragte deres madtraditioner som i det 15. og 16. århundrede var stærkt påvirket af Nordafrikas maurere. Men i Mexico fandt de et hav af hidtil ukendte ingredienser. Madvarer som sidenhen har erobret hele verden. Majs, tomater, kartofler, peberfrugter, chili, kommer alle fra Mellemamerika.
Det er ikke den sofistikerede haute cuisine fra Mexico som er blevet populær i Danmark. Den findes også og er et rigt blandingskøkken af spansk, aztekiske og mayanske madtraditioner. Det er derimod den simple hverdagsmad og fast food som har taget Danmark med storm. Mexicansk mad kan i dag fås overalt, fra Fredericia til Maribo.
Mexicansk hverdagsmad består af simple og enkle retter. Ærlig mad som ikke foregiver noget den ikke er, men som aldrig går på kompromis med kvaliteten.
Mexicanske Take Away restauranter er på vej frem
Mexicansk hurtigmad og Take Away er helt op i tidsånden. Ikke mindst fordi mexicansk fastfood i modsætning til burgers og pizza rent faktisk er sund mad. Gode råvarer og simple opskrifter er populære. Friske grønsager sørger for rigelig med vitaminer.
Der bruges ikke transfedtsyremættede olier til stegning. Kødet er magert kylling, svine- eller oksekød uden dikkedarer. Majs er fri for gluten og let fordøjelig.
Bor du i, eller i nærheden af Fredericia er du så heldig at være tæt på den mexicanske restaurant Tacos. Der finder du rigtig god mexicansk hverdagsmad. Du kan både spise inde eller tage en Take Away. Tacos Danmark i Fredericia laver ikke kun smart mad, de har også en smart app som du kan downloade. Med app’en kan du springe køen.
Mini-guide til mexicansk Take Away mad
- Tacos: en rullet eller foldet majs tortilla, fyldt med alt muligt kød og grønsager. Der findes hårde og bløde tacos. Taco dorado er en sammenrullet taco som er blevet friteret, så den er sprød. Tacos stammer helt tilbage til indianske traditioner
- Nachos: er en opfindelse fra det 20. århundrede. De første Nachos så verden i 1943, opfundet af en mexicaner med navn Ignacio (Nacho) Anaya. Nachos er små, trekantede majs chips, serveret med smeltet ost eller ostesovs og lidt spicy grønt, som Jalapeños. Oprindeligt tænkt som snack, men i dag bliver nachos også serveret som en rigtig mådtid.
- Salsa: Jo, der findes en kendt dans der hedder det. Men her betyder det ”sovs”. Salsa er typisk lavet af hakkede tomater og krydderier. Men der findes faktisk rigtig mange varianter af salsa, med lige så mange forskellige smag. Dansen blev kaldt op efter sovsen, fordi den ligesom sovsen er en blanding af alt muligt.
- Guacamole: ordet er sammensat af guaca – avocado, og mole – spansk for sovs (generelt). Guacamole er altså en slags avocado sovs og bliver brugt til dip. Typisk er den lavet af avocado, løg, limesaft og evt. flere krydderier og creme frêche eller yoghurt.