Kategorier
Guides

Kalorielette(re) Julegodter

December er den hyggeligste måned i året, hvor vi samler os om julekonfekt, julebag og juleslik. Det hører sig til, og det er jo netop så hyggeligt. Selvom vi skal nyde julen til fulde uden at godterne smager af dårlig samvittighed, kan vi ind imellem godt tænke over at sætte nogle sundere alternativer til de […]

December er den hyggeligste måned i året, hvor vi samler os om julekonfekt, julebag og juleslik. Det hører sig til, og det er jo netop så hyggeligt. Selvom vi skal nyde julen til fulde uden at godterne smager af dårlig samvittighed, kan vi ind imellem godt tænke over at sætte nogle sundere alternativer til de sukkerholdige godter på bordet. Få her diætist Klaus Frobenius’ kalorielette(re) opskrifter på 3 forskellige julegodter.

Julen er aldrig helt kalorielet

Julen er en fest, og julen skal fejres med rigtige lækkerier. Derfor skal juleknas også smage godt. Mange af os ‘gi’r los’ i december måned og bekymrer os først om badevægtens løftede pegefinger, når vi når januar. Andre slås med den indre dårlig samvittighed hele julen, fordi julen netop er fyldt med oceaner af søde fristelser. Uanset hvordan vi har det med julen, er julen en temmelig lang fest, der begynder allerede i starten af vinteren med julefrokoster og juleslik på butikshylderne. Derfor kan det være smart at reducere kalorierne i noget af juleknaset – bare en gang imellem.

De tre nedenstående, kendte opskrifter er gjort lettere end de traditionelt er, men som alt andet julegodt vil overflødige kalorier naturligvis sætte sig på sidebenene. Nedenstående opskrifter er ikke helt kalorietomme, da de som alle andre lækkerier indeholder både fedt og sukker. De er dog gjort lettere, og kan derfor indgå som nogle sundere alternativer i en ellers meget sød julemåned.

 

Opskrifter på juleknas

Lette havregrynskugler

Du skal bruge

150 g havregryn

2 spsk kokossmør

½ dl minimælk

2 spsk. flormelis

3 spsk. kakaopulver

 

Fremgangsmåde

Rør alle ingredienserne sammen i en skål, men gem ca. ⅓ af havregrynene til at trille kuglerne i. Ælt massen godt igennem, og tilsæt eventuelt flere havregryn, hvis massen er for klistret. Rul kuglerne en af gangen, og tril dem i havregryn. Lad dem stå i køleskab til de ikke længere er bløde og klistrede. Server kuglerne kolde. Mums!

Havregrynskugler er børnenes favorit – både når de skal trilles og når de skal spises.

Tip: Rul eventuelt halvdelen af kuglerne i kokosmel.

 

Hjemmelavede kakao-marcipanbrød

Du skal bruge

100 gram mandler

3 spsk æblemos

1 dl kakaopulver

 

Fremgangsmåde

Skold og smut mandlerne og finthak dem i en foodprocesser eller blender til de har en konsistens a la mandelmel. Mandlerne røres dernæst med æblemosen. Stil massen på køl indtil den har fået en fast konsistens, der kan formes. Form 12 marcipanbrød, og vend dem i kakao.

På grund af mandlerne er kuglerne ikke nødvendigvis lette, men de indeholder kun naturligt sukker fra æblerne. Spis dem derfor som et sundere alternativ til de traditionelle marcipanbrød, der har et højt indhold af tilsat sukker.

 

Sundere brunkager

Du skal bruge

100 gram dadler

200 gram mandler

1 spsk vand

4 tsk kanel

2 tsk stødte nelliker

1 tsk stødt ingefær

 

Fremgangsmåde

Udsten dadlerne og grovhak dem. Blend dernæst dadler og mandler med en spiseskefuld vand, og bland massen med krydderierne. Rul en pølse af dadelmassen. Skær tynde skiver på ca. 5 mm. Fordel skiverne på en bageplade med bagepapir, og tryk dem flade med hånden mod bagepapiret. Bag brunkagerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter til de er sprøde og gyldne.

 

Husk, frugtsukker er også sukker. Dadler har et højt indhold af frugtsukker, og derfor kan dadler også give lidt ekstra julekilo, hvis du spiser for mange. Dadler og andre tørrede frugter egner sig dog rigtig godt i julekager, hvor man til gengæld kan reducere både på mel og mængden af raffineret sukker. Du bør dog ikke spise tørret frugt i rå mængder, hvis du forsøger at holde lidt igen med de søde sager i julen.