Kategorier
Uncategorized

Når vi ikke kan komme i biografen….

– Så må biografen komme til os! Lærke og jeg har altid været rigtig gode til at prioritere vores kærestedates. En af de ting, vi altid har været glade for at lave sammen, er at gå i biografen. Men det har fætter corona nu atter sat en stopper for, og det er vi ret trætte af.

Jeg fik derfor den (synes jeg selv) gode idé at overraske hende med hjemmebiograf på vores fem års dag sidste weekend. Vi har snakket om at få surround sound derhjemme længe, og hun har gerne ville have et større fjernsyn. Så det var som at slå to fluer med ét smæk.

Læs med hvis du også savner at gå i biografen i disse corona tider – så kan du også i løbet af ingen tid få smækket en lækker hjemmebiograf op i jeres stue. Jeg garanterer, det bliver alle pengene værd. Og så er der altså mange penge at spare i det lange løb, hvis I ligesom os bruger mange penge på at gå i biografen.

Ingen biograf – ingen problem!

Jeg fik det nye fjernsyn sat på plads og sat op, og alting spillede. Men for at få den helt rigtige ’biograf’ oplevelse er lyden selvfølgelig alfa omega. Derfor besluttede jeg mig for at få surround sound sat op i bedste hjemmebiograf stil.

Ganske kort forklaret så er ’surround’ sound en term, der bruges om lyd, der omgiver lytteren uanset hvilken retning, man vender som lytter. Den simple lyd, som vi kender fra høretelefoner eller fra dit fjernsyn, kaldes for stereo lyd.

I surround sound verdenen kalder man Stereo lyd for et 2.0 system, fordi det har to kanaler – nemlig højre og venstre. Hvis man så fx tilføjer en subwoofer kaldes dit setup for 2.1, for 1’tallet repræsenterer din subwoofer.

Step one: Skaf dine højtalere

Jeg valgte et 5.1 system, da 7 højtalere var lige dyrt nok at investere i. For at komme i gang med et lignende setup skal du have følgende højtalere:

-Front højre

– Front venstre

– Bag højre

– Bag venstre

– Center højtaler

Jeg anbefaler selvfølgelig, at alle højtalere placeres nogenlunde i ørehøjde, så du får den bedst mulige lydoplevelse.

Step 2: Hvor skal de så stå?

Centerhøjtaleren skal være i midten. Vi har vores på vores TV bord. Subwooferen er ikke særlig kræsen med pladsen, så du kan sætte den, hvor du vil. Jeg anbefales bare ikke, at du sætter den i et hjørne, da det kan forvrænge lyden og ødelægge lydoplevelsen. Oftest placeres den tæt på centerhøjtaleren – vores er lige ved siden af vores tv-bord.

Fronthøjtalerne skal arrangeres ca. 1-2 meter på hver sin side af fladskærmen og pege mod lytteren. Samme setup skal baghøjtalerne have på hver sin side af sofaen og pege hen mod lytterens ører. Jeg har lagt et billede op af det perfekte setup her på bloggen, så I kan se, hvordan det skal se ud.

Og kronen på værket

Afslutningsvis skal du huske et optisk kabel for den bedste lydoplevelse. Optiske kabler transporterer komprimeret digital lyd og har ry for at være både robuste og lette at lege med – og så kommer de til en god pris på nettet.

Jeg håber, du kunne bruge min guide til den optimale hjemmebiograf. Held og lykke med biografprojektet – jeg er sikker på, I bliver ligeså glade for det, som vi er.