Kategorier
Guides

Putteboksen – en sikker klassike

En putteboks er et fantastisk stykke legetøj, der både aktiverer, udvikler og underholder på samme tid. Børn elsker – og har altid nok altid elsket – de kære puttebokse, og de kan bruge rigtig meget tid på at lege med dem, især hvis de får en puttekasse, der passer netop til deres alder og udvikling. For […]

En putteboks er et fantastisk stykke legetøj, der både aktiverer, udvikler og underholder på samme tid. Børn elsker – og har altid nok altid elsket – de kære puttebokse, og de kan bruge rigtig meget tid på at lege med dem, især hvis de får en puttekasse, der passer netop til deres alder og udvikling. For det skal jo rigtig nok være udfordrende at få klodserne i hul, men det skal også være sådan, at barnet får succes indimellem. Ellers mister de nemt interessen for putteboksen.

Putteboksens funktion

Der findes puttebokse i mange forskellige varianter og med meget forskellige sværhedsgrader. Den helt gammeldags og basale putteboks er en firkantet og ofte kvadratisk trækasse med et aftageligt låg, hvori der er nogle få huller med forskellige former. På de helt basale puttekasser er formerne ofte en rund, en firkant og en trekant. Til puttekassen følger der klodser med, der kan gå ned i lågets forskellige huller, og ofte har disse forskellige klodser hver sin farve, så det er med til at hjælpe barnet til at skelne mellem de forskellige figurer. Det er nu barnets opgave at finde den rigtige klods til det rigtige hul. Øvelsen træner barnets rumforståelse og dets øje-hånd-koordination, og netop dette er naturligvis en meget vigtig del af barnets udvikling. Putteboksen støtter altså en helt basal læring for barnet, og mens putteøvelsen er en god læring, er det altså også bare rigtig sjovt for barnet, især når det finder ud af fidusen. Barnet vil formentlig kunne tømme putteboksen og fylde den om og om igen, indtil det bliver for nemt, og der kan godt gå lang tid.

Putteboksen udvikler

Hen ad vejen er der lavet mange forskellige slags puttebokse, med forskellige designs, farver, temaer og vigtigst; sværhedsgrader. Det er netop sværhedsgraden, der afgør, om barnet vil blive optaget af at lege med puttekassen. Til de allermindste er det godt med den klassiske og meget enkle puttekasse med kun nogle få forskellige huller og med enkle klodser. Det vil være en stor udfordring for det helt lille barn at forstå, at klodsen skal drejes på en bestemt måde for at komme gennem hullet ned i putteboksen. Men selv de allermindste børn vil elske, når det lykkes at få klodsen i hul. Til de lidt større er det fint med varierede klodser og huller, så det tager lidt længere tid, at finde ud af, hvor klodsen hører hjemme. Hos LykkeLeg.dk kan du finde nogle flotte og sjove puttebokse. Puttekassen fra Sophie la Girafe er en udvidet version af den klassiske puttekasse. Den har flere huller og klodser, men stadig i enkle former, og den har bevaret den klassiske kvadratiske form. Klodserne har glade farver og sjove figurer, og de kan sagtens indgå i en leg, mens der puttes i kassen.

Puttebokse med temaer

Nogle puttekasser er lavet med et decideret tema, så de indbyder til at indgå i leg uden om selve putteøvelsen. Bl.a. laver Magni en sød lille lagkage, hvor selve klodserne er frugter, der skal puttes ned i kagen. Denne putteboks kan så bruges som et almindeligt stykke trælegemad, når den altså ikke lige er i brug som putteboks. Fra Le Toy Van kan man få en meget populær og lidt avanceret putteboks, der er lavet som en Noas Ark med både mennesker og forskellige dyr. Her drejer det sig om at få figurerne i de rigtige huller rundt omkring på skibet, præcis som ved en almindelig putteboks. Men samtidig er Noas Ark-puttekassen et komplet legesæt, hvor både dyrene og menneskene kan stå op som almindelige trælegefigurer, og arken kan åbnes og lukkes. Puttekassen kan altså bruges til helt almindelig leg også, måske især når det bliver for nemt for barnet at putte klodserne i. Mange producenter er på den måde begyndt at tænke en udvidet brug ind i putteboksen og i legetøjet generelt. Og de fleste vil nok medgive, at det er smart, når legetøjet har flere funktioner og kan bruges i længere tid.